Hva er zakat og hvorfor er det viktig? - UngUmrah

24. juli 2024

Hva er zakat og hvorfor er det viktig?

Zakat er en av islams fem søyler og handler om å gi 2,5% av sin rikdom til de trengende for å skape rettferdighet og fellesskap.

zZakat - islamsk veldedighet hvor muslimer gir 2,5% av sin rikdom til de trengende for rettferdighet og fellesskap.

Zakat er en viktig del av islam. Det er en form for veldedighet som muslimer gir til de som trenger det. Ordet "zakat" kommer fra arabisk og betyr "renselse" eller "vekst". Dette viser at når man gir zakat, renser man sin rikdom og hjelper den å vokse på en god måte.

Hvorfor gir man zakat?

Zakat er en av de fem søylene i islam, som er de grunnleggende pliktene en muslim må følge. De fem søylene er:

  1. Trosbekjennelsen (Shahada) - Å erklære troen på Allah og at Mohammed ﷺ er hans profet.
  2. Bønn (Salah) - Å be fem ganger om dagen.
  3. Faste (Sawm) - Å faste under måneden Ramadan.
  4. Veldedighet (Zakat) - Å gi en del av sin rikdom til de som trenger det.
  5. Pilegrimsreisen (Hajj) - Å reise til Mekka minst en gang i livet hvis man har mulighet til det.

Hvordan fungerer zakat?

Muslimer må gi 2,5% av sin årlige sparte rikdom til de som er fattige og trengende. Dette kan inkludere penger, gull, sølv og varer. Pengene fra zakat brukes til å hjelpe de som er i nød, som for eksempel de fattige, foreldreløse og de som er i gjeld.

Hvorfor er zakat viktig?

  1. Hjelper de trengende: Zakat sørger for at de som er i nød får den hjelpen de trenger. Dette kan være mat, klær, husly eller penger.
  2. Skaper rettferdighet: Zakat bidrar til å redusere forskjellene mellom de rike og de fattige. Dette skaper et mer rettferdig samfunn.
  3. Renser rikdom: Når muslimer gir zakat, renser de sin rikdom. Dette betyr at pengene deres blir velsignet og at de blir beskyttet mot grådighet og egoisme.
  4. Styrker fellesskapet: Ved å gi til de som trenger det, styrker man båndene mellom mennesker i samfunnet. Det skaper et fellesskap der folk bryr seg om hverandre.

Profeten Mohammed ﷺ lærte muslimene viktigheten av zakat. Han sa at de rike må hjelpe de fattige, og at dette er en måte å vise takknemlighet til Allah for de velsignelsene man har fått. Profeten Mohammed ﷺ viste med sitt eget liv hvordan man skulle være gavmild og omsorgsfull mot andre.

Konklusjon

Zakat er en viktig del av islam som hjelper de som trenger det og skaper rettferdighet i samfunnet. Ved å gi zakat, følger muslimer Profeten Mohammeds ﷺ lære og bidrar til å bygge et bedre samfunn for alle. Dette gjør zakat til en handling av både tro og kjærlighet.

Vil du reise på umrah med brødre?

Bli med oss på umrah i September! Vi tar med 20 brødre på en uforglemmelig reise.

BLI MED PÅ UMRAH